Cum sa devenim specialist resurse umane

Cum sa devenim specialist resurse umane

Nu este niciodata prea tarziu pentru a ne schimba cariera. In momentul in care plictiseala si rutina isi fac aparitia, iar mersul la birou devine o corvoada, un nou job devine necesar chiar daca acest lucru inseamna schimbarea domeniului in care vom lucra.

Un job interesant a devenit acela de specialist resurse umane. Acest domeniu semnifica de fapt o arie complexa de activitate, ce ne va solicita intens toate calitatile personale si profesionale, iar pentru a deveni un specialist resurse umane exceptional este necesar sa avem o serie de calitati profesionale puternice.

Specialistii resurse umane trebuie sa gandeasca in perspectiva

Specialistii din domeniul HR sunt aceia ce trebuie sa inteleaga profund interesele si necesitatile companiei. Acestia nu vor angaja doar oameni ci vor face o adevarata investitie, iar aceasta va trebui facuta gandindu-ne la viitor.

Un nou angajat inseamna bani cheltuiti de firma. Trainingul, cursurile de specializare, masina sau laptop-ul sunt cheltuieli ce vor trebui amortizate in viitor.

In postura de specialist resurse umane este bine sa ne gandim la potentialul angajatului, cum se va adapta acesta in cadrul companiei, care sunt abilitatile potrivite pentru job-ul pe care il avem deschis, sau ce slabiciuni are.

Specialistii resurse umane trebuie sa se asigura ca potentialii angajati detin toate informatiile despre firma si stiu exact la ce se vor putea astepta la interviu.

Un specialist resurse umane trebuie sa afle toate detaliile despre candidat: ce studii a absolvit, ce experienta profesionala are, care sunt punctele forte si cele tari, care sunt interesele pentru viitor, etc.

Analiza CV-ului este obligatoriu sa inceapa de la primul job. Cel ce va realiza interviul va trebui sa analizeze performantele profesionale ale angajatului, realizarile deosebite si motivele ce au determinat parasirea postului precedent.

Cum sa devenim mai buni

Un specialist resurse umane trebuie sa detina abilitati avansate de analiza si sinteza, necesare pentru a face o selectie preliminara a CV-urilor. Acesta va trebui sa fie in masura sa separe adevarul de minciuna si sa identifice exagerarile ce sunt inerente intr-un CV.

Social media a devenit o parte componenta a vietii fiecaruia, iar un specialist resurse umane va trebui sa verifice conturile social media ale candidatilor. De aici ne vom extrage informatii despre viata sociala a candidatului, ce activitati prefera, cum se raporteaza acesta la societate.

Un interviu nu este un interogatoriu, ci este o discutie libera cu cei ce se prezinta la interviu. Cu cat stim mai multe despre personalitatea sa, cu atat aceasta discutie va fi mai usoara si vom fi in masura sa separam lucrurile adevarate de cele neadevarate.

Este de asemenea important sa ii determinam pe candidati sa renunte la emotivitate si sa devina relaxati. Astfel, una dintre calitatile cele mai importante ale unui specialist resurse umane sunt diplomatia si abilitatatile de comunicare.

Discutia va incepe printr-un „small talking” ce il va face pe candidat sa se relaxeze, iar apoi va continua printr-o serie de intrebari temperate, iar candidatul va capata incredere in noi si lucrurile se vor destinde.  Astfel, discutia va decurge natural si va putea fi dirijata cu usurinta spre aspectele profesionale.