Intrebari frecvente interviu – cum sa raspundem cel mai bine

Intrebari frecvente interviu – cum sa raspundem cel mai bine

Prima zi de lucru intr-un job nou este reprezentata de prezenta la interviu. Aceasta cutuma este larg raspandita in randul managerilor de resurse umane, iar pentru candidati acest lucru inseamna ca prezenta la interviu este foarte importanta si trebuie pregatita cu foarte mare atentie.

Un interviu nu trebuie sa ne sperie. Acesta nu este un interogatoriu ci doar o discutie libera purtata cu potentialul nostru angajator, dar pentru ca discutia sa decurga in modul dorit este necesar sa ne pregatim de acasa raspunsurile la intrebari.

Este important ca inainte de a ne prezenta la un interviu sa „ne facem temele”, adica sa aflam informatii despre profilul companiei, clientii acestora, serviciile si produsele oferite, iar daca vom cunoaste valorile companiei sansele noatre de a capata job-ul pentru care am aplicat sunt considerabil mai mari.

Cum sa raspundem prompt intrebarilor

O pregatire prealabila a rapunsurilor ne permite sa raspundem prompt la intrebarile angajatorului. Este indicat sa ne pregatim mai multe variante de raspuns, pe care sa le folosim in functie de cum va decurge discutia.

Este important ca raspunsurile sa fie plauzibile, cat mai aproape de adevar si sa nu contina exagerari foarte mari.

Una dintre primele intrebari la cere va trebui sa raspundem este cea legata de parasirea actualului loc de munca. Sunt categoric de evitat rapunsurile legate de lipsa perspectivei de avansare, de salariul mic sau de faptul ca relatiile cu sefii erau tensionate.

Candidatii ce fac greseala de a utiliza aceste replici vor fi evitate de catre angajatori, in ciuda faptului ca acestia au fost sinceri si au spus adevarul.

Raspunsurile ce trebuie folosite ar putea fi urmatoarele:

„Consider ca valorile si dimensiunea companiei dumneavoastra imi ofera posibilitatea de a imi folosi mai bine capacitatile personale si profesionale” sau „din nefericire, dimensiunile companiei unde lucrez  nu imi ofera oportunitatea de a evolua catre o pozitie asemanatoare cu cea pe care ati scos-o la concurs”.

Intrebarile frecvente la interviu sunt destul de putine

Lista intrebarilor frecvente la un interviu este foarte usor de obtinut datorita internetului. Un simplu „search” pe internet ne va pune la dispozitie o lista cuprinzatoare de intrebari, la care vom pregati cele mai bune variante de raspuns din confortul oferit de caminul propriu.

O alta intrebare utilizata frecvent este „de ce ai aplicat la job-ul nostru”. Un raspuns simplu si clar nu va fi in masura sa ii impresioneze pe angajatori.

Acestia sunt in cautarea unor angajati ce vor cauta sa isi dezvolte cunostiintele si abilitatile profesionale, iar cel mai potrivit rapuns atunci cand primim aceasta intrebare este „consider ca acest post imi permite sa acumulez noi cunostinte si sa imi dezvolt noi abilitati”.

Un alt raspuns ce poate fi folosit cu succes este „cred ca angajarea mea in postul … va aduce un plus de valoare si de competitivitate companiei dumneavoastra”.

Una dintre intrebarile capcana este legata de punctele slabe sau cele tari. Raspunsurile sunt greu de dat, dar este bine sa scoatem in evidenta punctele noastre tari si sa dam exemple precum usurinta in comunicare si perseverenta.