Calitati personale

Ce calitati personale trebuie sa avem pentru un job bun

Atunci cand suntem angajati, singura modalitate de a castiga mai multi bani este sa ne cautam un job mai bun. Astfel, pachetul nostru salarial va cunoaste o crestere insemnata, iar vacanta asteptata sau casa visurilor noastre ne este mult mai aproape.

Un nou job trebuie sa cautam si in cazul in care ne dispare placerea de a merge la actualul loc de munca. Daca munca la birou a devenit de rutina si ne plictiseste, sau daca sefii ne fac zile negre, nu trebuie sa ezitam sa ne cautam un nou loc de munca.

Multi dintre prietenii mei ezita sa isi caute un job mai bun, deoarece senzatia de teama le induce o stare de nesiguranta. Faptul ca nu stiu ce vor gasi la noul loc de munca, sau ca nu stiu cum vor fi intampinati de noii colegi ii blocheaza si ii fac sa ramana la vechiul loc de munca.

Aceasta senzatie nu trebuie sa ne domine, insa este important sa stim cateva trucuri ce ne vor ajuta sa ne gasim un job mai bun.

Un job mai bunUn job mai bun incepe cu un CV de exceptie

Inainte de toate, este bine ca asteptarile noastre sa fie realiste, intrucat ofertele angajatorilor sunt destul de „stranse”. Cu toate ca salariile si conditiile de munca sunt confidentiale, ar fi bine sa ne interesam care este nivelul acestora, pentru a nu avea deceptii in cazul in care asteptarile noastre sunt mai mari.

In primul rand este necesar sa avem un CV bine intocmit si care sa contina date reale. Este important sa nu ne exageram calitatile personale si profesionale, iar informatiile sa fie reale si de actualitate. Nu trebuie sa avem un CV foarte lung, deoarece timpul viitorului nostru angajator este limitat.

Sunt recomandate CV-urile scurte, care contin informatii clare si succinte, de maxim doua pagini. De asemenea, este recomandat sa nu incarcam CV-ul cu fraze lungi, inutile, care sa contina cuvinte comune. Chiar daca CV-ul este un document destul de exact, putina creativitate nu ne strica, iar faptul ca acesta va fi intr-o oarecare masura personalizat ne va scoate in evidenta.

Termeni ca „proactiv”, „dinamic”, „sunt un bun coleg”, „inventiv”, etc au devenit clisee ce sunt utilizate in fiecare CV si nu fac decat sa irite potentialul angajator.

Daca nu reusim sa gasim un format elegant, sau pur si simplu suntem in pana de inspiratie, este suficient sa apelam la unul dintre numeroasele tool-uri online, ce ne vor ajuta sa iesim din impas.

Daca nu suntem siguri in privinta directiei pe care o vom urma, este necesar sa cautam in permanenta un job mai bun, chiar daca mediile in care va fi cautat sunt putin mai neconventionale. Site-urile de joburi cunoscute nu reprezinta intotdeauna cea mai buna optiune, iar joburile interesante si-ar putea face aparitia pe site-urile firmelor.

Un job mai bun nu inseamna intotdeauna un salariu mai bun. Daca mediul de lucru este propice, iar colegii de birou sunt mai intelegatori, este suficient pentru a considera ca am facut o alegere inteleapta. Este recomandat sa nu cautam in primul rand locuri de munca, ci sa cautam companii ce asigura cel mai bun mediu in care ne vom desfasura activitatea.

Din fericire, astazi ne putem documenta foarte usor in privinta mediului de lucru din companii. Este suficient sa cautam pe internet informatii despre cele mai bune companii, sau sa cautam forumurile specializate in care se discuta despre conditiile de munca din diverse firme.

Calitatile personale trebuie sa fie scoase in evidenta

Este important sa ne scoatem in evidenta calitatile personale. Daca in alcatuirea unui CV acest lucru se face foarte usor, in cazul unui interviu datele problemei se schimba. Foarte multi oameni sunt emotivi si au probleme in a se prezenta, chiar daca detin calitati personale sau profesionale de exceptie.

In momentul in care ne angajam intram practic intr-o mare familie, unde ne vom petrece cea mai mare parte a timpului, iar faptul ca nu vom reusi sa ne facem bine intelesi sau avem probleme de comunicare va fi foarte greu de suportat de catre noii nostrii colegi.

Acesta este motivul pentru care companiile evita sa angajeze oameni cu calitati personale excelente, dar care fac o impresie proasta si nu reusesc sa comunice decent.

Unul dintre motivele pentru care oamenii nu reusesc sa obtina joburi mai bune, in ciuda faptului ca detin calitati personale si profesionale de exceptie, este faptul ca nu reusesc sa isi expuna experienta profesionala si sa o faca relevanta pentru noul angajator.

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa mintim, ci numai sa reusim sa scoatem in evidenta experienta noastra. Astfel, daca firma organizeaza petrecerea de Craciun, este bine sa ne oferim sa ajutam la organizarea evenimentului prin intocmirea invitatiilor si a designului localului.

locuri de muncaAstfel vom avea ocazia de a ne demostram mai tarziu calitatile personale si profesionale. Este esential sa subliniem si cea mai mica experienta profesionala avuta, pentru ca aceasta poate face diferenta in unele cazuri.

Calitatile personale sunt mai bine scoase in evidenta daca ne prezentam la interviu bine imbracati . Si nu ma refer neaparat la croiala hainelor, sau la faptul ca acestea sunt create de un designer de renume, ci la faptul ca tinuta noastra sa fie potrivita domeniului in care dorim sa lucram.

Astfel, daca vom lucra cu clientii este bine sa ne imbracam business, iar daca vom avea un job de back – office este recomandat sa abordam o tinuta business casual decenta, simpla si eleganta in acelasi timp.

In situatia in care pur si simplu nu stim cum sa ne imbracam, cea mai simpla metoda de a ne clarifica dilema este sa sunam la departamentul de Resurse Umane si sa intrebam care este dress code-ul firmei.

Este important sa ne punem la treaba abilitatile de psihologi si sa reusim sa citim tiparul comportamental al celui ce ne intervieveaza. Astfel vom fi cu un pas in fata celui ce ne va pune intrebarile, iar raspunsurile vor fi aproape identice cu cele asteptate.

Eprimarea non – verbala este un lucru important in viata de zi cu zi. Daca avem aptitudinile necesare pentru a interpreta corect semnele non – verbale transmise de o alta persoana, inseamna ca suntem cu un pas inaintea celui cu care discutam.

Acest lucru ne poate ajuta foarte mult si in cadrul unui interviu. Daca suntem in masura sa intelegem semnalele transmise de cel ce ne va intervieva vom putea sa lasam impresia unei persoane competente, cu calitati personale deosebite, in masura sa ia cele mai bune decizii intr-o perioada scurta de timp.

La fel de important este sa evitam si semnalele negative transmise de propriul corp. Astfel, este indicat sa avem o pozitie dreapta, sa fim linistiti si sa evitam toate ticurile ce isi pot face aparitia din cauza emotiei. Scopul nostru este sa lasam impresia unei persoane increzatoare, decise, cu calitati profesionale excelente.

Intrebarile comune pot fi folosite ca si intrebari capcana. De cele mai multe ori, pe intervievatori nu ii intereseaza raspunsul propriu – zis la aceste intrebari, ci vor doar sa vada cum reactionam cand suntem sub presiune si trebuie sa raspundem unei intrebari ce ne face vulnerabili.

Una dintre cele mai utilizate intrebari este ”care sunt punctele tale slabe”, iar raspunsul acestei intrebari este deosebit de dificil de dat. Se poate alege un lucru la care nu suntem foarte priceputi, dar raspunsul va trebui sa para sincer, dar sa nu ne afecteze sansele la interviu.

De obicei, un astfel de raspuns este greu de dat pe loc si ar fi mai bine daca ne-am pregati raspunsul din timp.

Unul dintre cele mai importante lucruri este sa plecam in termeni buni de la fostul loc de munca. Indiferent cat de multe probleme am avut, este esential sa pastram relatii bune cu fostii colegi sau sefi, deoarece nu vom sti niciodata cand ne vom intalni cu acestia.

In plus, faptul ca vorbim urat despre fostul job indica o persoana lipsita de scrupule, cu un caracter urat, iar actualii angajatori isi vor pune intrebari despre comportamentul nostru in cazul in care vom pleca din firma.

Atunci cand ramanem in pana de idei si riscam sa ne blocam, este esential sa avem capacitatea de a construi rapid exemple. Intrucat acestea nu pot fi realizate la timp, deoarece la interviu ne vom afla sub o permanenta presiune, este indicat sa construim de acasa mici povestioare , pe care sa le repetam si sa le imbunatatim.

Exemplele nu trebuie sa fie neaparat situatii prin care am trecut. Acestea pot fi inventate, dar va fi necesar sa nu exageram, deoarece povestea noastra va trebui sa fie cat mai coerenta si mai apropiata de realitate.

In cazul in care nu dorim sa ne pierdem salariul pe o luna, putem risca chiar sa cerem o prima de angajare. Trebuie insa sa fim foarte prudenti si sa analizam de mai multe ori situatia iniante de a face acest pas, deoarece primele de angajare sunt extrem de rar intalnite in Romania.

Simtul umorului, una dintre cele mai apreciate calitati personale

Uneori, pe langa cunostintele si abilitatile personale, companiile cauta sa gaseasca si alte calitati personale atipice.

Desi pare ciudat, simtul umorului este de cele mai multe ori foarte apreciat. De multe ori mi-am pus intrebarea de ce acest lucru este foarte apreciat, deoarece marea majoritate a job-urile la care am aplicat nu erau in industria de divertisment.

Raspunsul a fost simplu si l-am aflat la un interviu recent. Un candidat cu simtul umorului indica o persoana inteligenta, deschisa la nou, cu care este usor de lucrat si nu are tendinta de a lua observatiile in nume personal.

spirit de echipaSpiritul de echipa este hotarator pentru un job mai bun. O companie este o mare familie, dar nu numai datorita faptului ca la noul loc de munca vom petrece mai mult timp decat acasa. Orice neintelegere sau tensiune aparuta poate afecta activitatea companiei, deoarece conduce la blocaje ale activitatii sau la ingreunarea unor procese decizionale.

O echipa unita, ce are interese si pasiuni comune este mult mai productiva, mai dedicata acrivitatii pe care o desfasoara, iar rezultatele companiei vor fi astfel net superioare.

Orientarea catre rezultate va indica daca un angajat este competitiv sau nu. Aceasta se manifesta prin dorinta de a invata lucruri noi, de a ne perfectiona in permanenta. Angajatii apreciaza intotdeauna o persoana perfectionista, ce va cauta sa invete singur, fara sa mai fie ghidat sau supravegheat si care isi poate rezolva singura problemele si sarcinile de serviciu.

Leadership-ul este una dintre calitatile cele mai apreciate, chiar daca nu ne angajam pe un post de conducere. Aceasta calitate indica faptul ca vom sti cum sa ne eficientizam in primul rand activitatea.

Un canditat cu calitati pronuntate de leadership va fi eficient, va sti cum sa comunice cu colegii, iar in cazul in care va obtine un job in care va coordona o echipa va fi pregatit inca din primul moment sa isi desfasoare activitatea.

Abilitatile de comunicare sunt esentiale pentru orice job modern. Fiecare angajat trebuie sa detina abilitati ce ii vor permite sa comunice usor, indiferent ca este vorba despre mailuri schimbate intre colegi, sau de convorbiri telefonice pe care le vom avea cu clientii companiei la care vom lucra.

Astfel, angajatorul nostru se va asigura ca ne vom indeplini sarcinile jobului, vom putea transmite instructiuni verbale sau in scris clare, scurte si la obiect si vom putea participa la sedinte, unde vom fi capabili sa ne formulam si sa ne sustinem punctele de vedere.

Una dintre cele mai cerute calitati pe care trebuie sa le aiba un angajat modern este aceea de multitasking. Aceasta inseamna ca vom fi capabili sa facem fata unor sarcini multiple, desfasurate in aceeasi perioada de timp, chiar daca aceste sarcini isi fac aparitia pe neasteptate.

Alte lucruri la care trebuie sa fi atenti atunci cand ajungem la un job nou tin mai mult de calitatile noastre personale, de cei „sapte ani de acasa”. Astfel, este important sa respectam pauza de masa sau de tigara si sa nu fim tentati sa lungim aceste pauze nejustificat.

Capacitatea organizatorica de care dam dovada acasa va trebui sa o aplicam si la birou. Astfel, va trebui sa ne organizam perfect timpul, pentru ne indeplini toate sarcinile de serviciu, indiferent daca acestea sosesc pe neasteptate.